Brand deg selv og måten du er på!

Er det en ting som er viktig her i livet er det jo hvordan du kommuniserer med folk. Det kan være i din bedrift, på jobben eller blant dine venner og bekjente. Du kommuniserer med måten du er på, hvordan du kler deg og hvordan du brander seg selv. Jeg har intervjuet grafisk designer og branding ekspert Nina Beate Solberg Susegg i Ninabea design som her gir deg sine beste råd.

 

NINABEA_støy_gøy_nina1200x1200

 

Ninabea design og branding jobber med merkevarebygging og strategisk design. Kommunikasjon skal være gøy, – ikke støy, mener hun.  Gå til http://www.ninabea.no for å kontakte henne.

 

1. Hva vil du si er de 5 største bedriftene i Norge som er størst på branding?

I Norge er det mange bedrifter som har fått øynene opp for branding og ikke bare markedsføring. Og det er bra! For å kunne jobbe konkret med branding mener jeg det er viktig å koble de grunnleggende verdiene og det strategiske mot det visuelle og budskapet bedriften ønsker å nå frem til målgruppen med.
Det er ikke så mange Norske bedrifter som som helt tydelig skiller seg ut på dette feltet enda, synes jeg. Men bedrifter som Moods og Norway, Kari Traa og Tine melk er meget godt i gang med denne jobben – og er gode eksempler som det er verdt å følge med på. Ellers så vet jeg jo at Kjør for livet (www.kjorforlivet.no), som er en sosial entreprenør jeg selv har vært med på å bygge opp er bygd tydelig etter disse prinsippene, så det kan jo være verdt å ta en titt på nettsidene deres.

 

2. Som gründer og kvinne hva kan vi lære av disse?

Å være kvinnelig gründer BURDE jo stengt talt ikke være annerledes enn mannlig. Men det er det likevel altfor ofte. Vi kvinner trenger ofte mer bekreftelse på det vi gjør eller skal gjøre og må begynne å stole på vår egen magefølelse og ikke minst på vår egen kunnskap. Vi er meget kunnskapsrike og er også gode på å se et problem eller en utfordring fra flere vinklinger. Og akkurat DET gjør oss også til gode gründere som er i stand til å se nytt på “gamle problem”. Vi som er kvinnelige gründere holder oss ofte i et “mykt område” når det kommer til hvilke områder vi “gründer”, som kreative, helsefaglige eller alternative fagdisipliner. Det er også helt greit, men det ER lov å være med å innovere og utvikle teknologi og andre typisk “mannsdominerte” fagdisipliner også.

Om vi likevel holder oss til de “myke” fagdisiplinene så må alle huske at vi kan og bør også hevde vår rett til å være tøff i forhandlinger, bruke nettverk, ta riktig betalt, jobbe med “de store kundene” og tenke stort. Det ER faktisk ganske smart å tenke stort når du bygger et brand. Det er lettere å skalere ned enn å måtte endre ting for å kunne skalere opp underveis fordi du ikke turde tro på at det brandet du bygger kan bli stort og noe viktig for samfunnet.

 

3. Hvor viktig synes du førsteinntrykket er?

Vi har kun 2-5 sekunder på å gi de vi møter et godt førsteinntrykk. Klær er selvsagt en viktig del av dette, og noe vi bør være bevisst. Like viktig er et smil, statusen du tar i det du kommer inn i rommet og ikke minst håndtrykket ditt. En passe ung kvinnelig gründer jeg kjenner skulle være med på et “nettverksmøte” og da hun kom dit møtte hun et rom fult av dresskledde menn i 45-60 årsalderen. Hun visste at dette var en MEGET viktig sjanse for å finne en investor til sin app innen helse, og dermed måtte hun “manne seg opp”, heve haka og rette opp ryggen og begynne å hilse på folk. Hun fikk investoren sin, men skalv da hun gikk derfra.

I tillegg til slike situasjoner er det også veldig viktig å huske at du som gründer alltid ER BRANDET ditt. På butikken, inne på din lukkende Facebook-side, når du står i kø… over alt. Husk det, du vet aldri når du møter igjen folk i en viktig situasjon så pass på å vær en god versjon av deg selv til enhver tid.

 

4. Fortell litt om hvordan du kan hjelpe gründere med å utvikle sitt Brand.

Ninabea design & branding har i hovedsak to områder jeg jobber med gründere på. Dette er kursing, både i form av onlinekurset Kickstart ditt brand og 1 til 1 rådgiving over litt tid. Her jobber vi strategisk med å utvikle brandet slik at det blir enklere og mer tydelig for både deg som er gründer å kommunisere, og for målgruppen å velge akkurat ditt brand når de trenger det du tilbyr.

På den andre siden jobber jeg med det visuelle. Her er det alt fra mindre oppdrag, som coverbilder og brosjyerer til hele visuelle identiteter (logo og profil for brandet). Når jeg gjør visuelle oppdrag er det veldig bra om det strategiske er noenlunde på plass fra før, eller at vi jobber med den fasen først. Dette er fordi du best bygger en visuell profil når den er godt forankret i det grunnleggende ved brandet som verdier, målgruppe osv.

 

5. Hva er den største feilen man gjør når man skal bygge opp ett uttrykk og Brand?

Å hoppe over det grunnleggende! Helt klart! Mange lager logo og slikt selv i starten. Det er helt ok, og det er bedre å begynne med en enkel og ren font som logo samt benytte en farge for gjenkjennelseseffekten – istedet for å kjøpe en dårlig utformet logo med masse detaljer på på et amerikansk nettside. Du kan komme langt ved å benytte noen tusen kroner på å ta et kurs eller få 1 til 1 rådgivning i starten.

Mange bruker også mange titalls tusen på å få laget seg webside, og det uten å ha hverken det strategiske eller det visuelle på plass. Er du helt i startgropa – bruk heller litt tid på LinkedIn-profilen din samt opprette en profil for bedriften din. Det koster ingen ting, men kommer høyt opp i søk på google og gir deg litt tid på å få på plass både strategi, logo og egen webside.

Og en siste liten ting de aller fleste gjør feil er å bruke “lånte” bilder fra google (som ikke er lov) eller kjøpe bilder på diverse nettsteder. De fleste bruker da bilder av natur, amerikanske mennesker eller bilder som tydelig er kjøpt på et slikt sted. Det skinner gjennom, på lang vei. Og det er bedre å ta bilder selv, be om å få lov til å låne andres eller få tatt noen enkle bilder av fotograf som du kan kreditere. Skal du samarbeide med en bransje eller et firma kan det også være mye å hente på å få “låne rettigheter” en stund i starten. Men HUSK å skriv kontrakt! (Både på bruk av bilder og i andre sammenhenger). Det er det nesten ingen som gjør, men det er kanskje den største tabben av alle.

 

Håper der fikk litt gode tips fra Nina her til hvordan du kan tenke på deg selv som ett brand og gjøre ett godt førsteinntrykk når du møter kunder, nye mennesker du vil imponere eller tiltrekke deg andre ting feks en ny jobb. Enten det er via en nettside eller in real life så ønsker vi alle å bli lagt merke til og imponere på en eller annen måte. Lykke til!

 

Opt In Image
Få gratis stilbok nå! Meld deg på mine nyhetsbrev!

Har du lyst på en ny stil i løpet av 10 dager? Få gratis bok her.

Del dine meninger her:
Blogglistenhits